Idag invigs de Olympiska spelen i Sotchi och vi passar på att bjuda på en artikel med frimärkena utgivna till Ishockey VM 2002 och 2013

Tre Kronor alltid hemmalag?

Frimärket till VM 2002 som spelades i Sverige visar Mats ”Sudden” Sundin som hakar Finlands Raimo ”Raipe” Helminen. Märket är formgivet av Lars Sjööblom och baserar sig på ett foto från VM i Schweiz 1998. Här möttes Sveriges Tre Kronor och Lejonen från Finland tre gånger, dels i mellanrundan inför semifinalerna 1-0, samt i två finalmatcher 1-0, resp. 0-0. Sveriges Tre Kronor blev således världsmästare.

I ett sexsidigt reportage om gravören och frimärkskonstnären Lars Sjööblom i finska Filatelisti, nummer 10/2002, nämner Sjööblom att märkesutseendet ändrades i ett sent skede. I den aktuella matchen var Finland nämligen lottat som hemmalag och spelade i sin vitdominerade hemmadress, medan Sverige spelade i sina mörkblå ”bortalagströjor”.

Inför VM på hemmaplan ansåg man att

det skulle vara mer lämpligt att Sundin i Sveriges Tre Kronor skulle figurera i sin mer välkända gula tröja och så blev det. Sudden och Raipe fick byta om inför det slutgiltiga frimärket.

På sidobilden till Postens förstadagsbrev spelar Tre Kronor i den blå dressen, men tyvärr, denna sidobild är inte är användbar i motivsamlingen.

Men frågan kvarstår: blev Sundin utvisad för hakningen?

Och var hittar vi Tre Kronors bortalagsmundering? Kanske på något utländskt frimärke? Vad vet ishockeyspecialisterna?

De märken som gavs ut för 2013 års VM visar spelare som alla är klädda i de gula tröjorna, av olika årgång.

Ur motivsamlaren nr 32 av Sten-Anders Smeds

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.