Motivexponat på nätet

Internet har på många sätt revolutionerat frimärkssamlandet med information, auktioner och kontaktskapande verksamheter. Dessutom visas ett antal exponat. Här kan du som nyfiken samlare beskåda och begrunda vilka andra likasinnade det finns, vad dessa likasinnade har hittat för frimärken och annat filatelistiskt material samt inte minst hur andra har monterat och använt sina fynd: titelsidor, planer, olika mängder text för varje objekt. Samt återigen, vilket material visas.

Alla med monteringsfunderingar har nämligen inte möjlighet att besöka utställningar för att studera hur andra har gjort. Sverige är ett vidsträckt och glesbefolkat land så utställare är sällsynta och sällan sysslar de med vad just du är ute efter. Att titta på exponat i datorn kan vara en lösning, dessutom en bekväm sådan, jämfört med att stå på värkande ben och hänga vid ramarna på en utställning där mycket annat kanske lockar. Och du har möjlighet att återkomma för nya studier. Samtidigt kan hemsidorna vara färskvara d.v.s. släckas ner och försvinna så det gäller att passa på. Av detta skäl är det heller ingen mening med att göra längre recensioner; när recensionen är klar har föremålet, exponatet, tagits bort eller av tekniska skäl inte är möjligt att studera.

Alla visade exponat är nämligen inte riktigt så där utställningsvärda, d.v.s. inte så bra, rent ut sagt. Litet mer självkritik av utställarna hade inte skadat. Samtidigt visas då en bredd som kan vara ämne för diskussioner och det är fullt möjligt att bredden faktiskt är medvetet vald på hemsidorna. Tycker du att något speciellt är värt att diskutera finns möjligheten att kontakta oss i SMS styrelse och andra motivpolitruker med frågor. Varför inte ta kontakt!

Här kommer en lista över ett antal hemsidor som kan vara av intresse för motivsamlare. Den är till stor del baserad på en lista i nov-dec 2014 numret av Topical Time, organ för American Topical Association. Ett gott råd för examineringen är att det kan finnas en hel del intressant ur motivistisk synvinkel finns att hämta även bland exponaten med helsakser och posthistoria.

www.exponet.info/index.php?lng=EN En stor utställning är den tjeckiska Exponet och adressen ger den engelskspråkiga versionen. I den vänstra kolumnen, klicka på ”Selection of exhibits by Exponet class”, välj t. ex. ”Thematic philately” eller ”Open Class”, sedan ”select”. Exponaten följer i bokstavsordning. Tänk på att utställare kan använda rubriker som är mer roliga än informativa.

www.fipthematicphilately.org är hemsidan for FIP:s motivkommission men är i skrivande stund (månadsskiftet januari-februari 2015) inte aktiv. Här har i alla fall rekommenderats exempel på planer och exponat, således på tämligen avancerad nivå och finns med i denna sammanställning i hopp om att den aktiveras snarast. Där har nämligen funnits en hel del annat som kan vara av intresse för nyfikna motivsamlare.

www.bdph.de leder till BDPh, Tyska Filatelistförbundet. I tabellen till vänster hittar du ”Exponate Online” att klicka. Alternativt går det att använda en direktlänk www.exponate-online.de/e_verteiler.asp . Här finns exponat från olika utställningsklasser. ”Thematische Sammlungen” är självfallet tematiska samlingar medan ”Einrahmen” är enrams samt ”Exponate der offenen Klasse” är Openklassen. De flesta exponaten är textade på tyska.

www.cift.it/modules.php?name=Gallery&idl=eng . Många fina exponat finns att betrakta hos de italienska motivsamlarna CIFT, Centro Italiana di Filatelia Tematica, inte enbart italienska.

www. motivsamler.dk/eksponater . Våra danska vänner visar åtta exponat.

www.zgpzf.pl/gef/index.php?lang=EN visar sådana från medlemmar ur polska filatelistförbundet. Många är på polska, och många handlar om fåglar. Klicka på ”enter to gallery” samt välj engelska flaggan ifall kunskaperna i polska känns rostiga.

www.americantopicalassn.org/exhibiting.shtml USAs American Topical Association visar sådana som fått höga bedömningar vid dess årliga utställningar.

www.aape.org är hemsidan för Amerikanska förbundet för filateliutställare, American Association of Philatelic Exhibitors, AAPE, och under fliken ”Exhibits online” finns ett stort antal exponat, däribland många tematiska.

www.stamps.org/online-exhibits . En annan USA organisation, American Philatelic Society visar även tematiska på sin hemsida. Klicka på Thematic/Topical.

www.thema-briefmarken.ch/index.php?id=sammlungen är schweiziska motivsamlarföreningens exponat. Här finns även enramsexponat, Open (Offene Klasse) samt exponat för egen glädje (Nach Lust und Laune).

www.ffap.net/Collections/index.php från Frankrikes förbund för frimärksklubbar visar exponat ur alla utställningsklasser, inklusive THE – Philatélie thématique och COV – Classe ouverte (Open), som sig bör, det gäller ju Frankrike, textade på franska. Här finns bl.a. ett trevligt hembygdsexponat om staden Marseille.

Scoutsamlare i Scouts on Stamps Society International visar ett antal exponat i www.sossi.org/exhibits/exhibit.htm under rubriken ”SOSSI Exhibits Collection”. Här finns norske Hallvard Slettebøs guldmedaljbelönade men även sådana av mycket lägre dignitet.

Det finns även enskilda samlare som gärna visar sina skatter på egen hemsida. En är flamländaren Johann Vandenhaute som på www.vandenhaute.net visar data, skrivmaskiner, blomman edelweiss samt choklad. Hans dataexponat fanns utställt på utställningen Skivaryd 2011 i Skillingaryd. Johann anger sina utställningsresultat och ändringar för varje utställning så han uppdaterar sannolikt exponaten även på hemsidan.

Detta sker inte alltid. Många internetexponat har en hel del år på nacken så man får anta att det är fråga om äldre versioner. Många återkommer i flera av dessa samlingar. Men trots det är de sevärda.

 

Sten-Anders Smeds

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.