Forsbåten kommer från Jukkasjärvi!

När vi i SMS styrelse år 1995 diskuterade utgivningen av skriften ”Motiv på svenska frimärkshäften. Del 2: 1980-1994” var vi fullt medvetna om att vi nog inte klarat av att tillfredsställande förklara ursprunget till forsbåten på häftesomslaget till häftet ”Allmogebåtar” från 1981. Vi beskrev den således enbart som ”norrländsk forsbåt”. Det var viktigare att få skriften publicerad än att vänta till dess frågan löstes mer tillfredsställande. Och tur var det, annars hade vi fått vänta många år.

Frågan är löst! Sven-Gösta Liljekvist, båtspecialist och dåvarande SMS sekreterare, har lyckats identifiera båten. I en bok såg han en bild som han kände igen: ett foto av en forsbåt i forsarna i Rautasjokk, Jukkasjärvi socken, taget 1905 av Kirunafotografen Borg Mesch. Rautasjokk/Rautasälven/Rautasätno är en biflod till Torne älv norr om Kiruna.

allmogebåtar häftesomslagallmogebåtar 2

Här är ursprunget till bilden på frimärkshäftet designat av Martin Mörck. Stort tack Sven-Gösta och all heder!

Svenska Motivsamlare SMS har gett ut två häften som förklarar motiven på Sveriges frimärkshäften. Del 1 omfattar dem från åren 1904-1979 och del 2 dem från 1980-1994. Skrifterna kostar 40 kr per styck, inkl. porto och kan köpas genom förskottsbetalning till SMS plusgiro 45 45 67 – 9.

Forskning pågår på häftena från och med år 1995. Det är främst Arne Karlsson som undersöker motiven på häftena och genom enträgna frågor till konstnärerna har han fått dem att dra sig till minnes varifrån de hämtat förlagorna. En hel del är av intresse för hembygdsorienterade samlare.

Hur resultaten kommer att publiceras är en senare fråga. Vi är inte där än!

Sten-Anders Smeds, ordförande i SMS

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.