Gratis frimärkskataloger på internet

Frimärkskataloger kostar en hel del i inköp och det är väl knappast någon motivist som äger en modern världskatalog. Men på internet förekommer en hel del webbsajter med kataloger som har den fördelen att de är gratis. De utges, vidmakthålles och bearbetas av grupper av intresserade samlare som vill dela med sig av sina kunskaper, eller även av kommersiella firmor. En stötesten är att katalogutgivare såsom Michel, Yvert & Tellier, Stanley Gibbons m.fl. har exklusiv rätt till sina katalognummer så nya aktörer måste göra egen numrering. Men detta torde inte vara något problem för aktiva motivsamlare som av gammalt är vana att göra sina önskelistor grundade på land, årtal för utgåvan, samt motiv, således utan katalognummer.

Här följer en liten översikt över sådana internetkataloger. Det finns säkert fler och kanske kan MOTIVSAMLARENs läsare bidra med kompletteringar. Denna översikt har gjorts under andra veckan i mars 2016, så katalogerna kan ha blivit mycket ändrade när du läser dessa rader. Inspirationen till denna studie kommer från Norsk Filatelistisk tidskrift 2/2015 som återger en artikel av Holger Vilstrup i danska Frimærkesamleren.
De flesta av dessa internetkataloger redovisar enbart huvudnummer; varianter med t. ex. olika vattenmärken och tandningar saknas än så länge men de kommer kanske så småningom. Dessa senare är normalt inte intressanta för de flesta motivsamlare. De som däremot har ambition att höja det filatelistiska värdet med sällsyntare frimärksvarianter får än så länge leta information från annat håll.
Internetkatalogerna
En webbsajt som inte i egentlig mening inte är en frimärkskatalog utan är en lista över existerande kataloger är http://www.worldstampcatalogues.com och här kan motivister fördjupa sig i som ger ett antal motivområden, från Aircraft till WWF. Många länkar ger enbart information om existerande tryckta kataloger, medan andra, ofta privata hemsidor, ger direktfilatelistisk information från olika motivområden, så sajten kan vara värd att beskådas och funderas över.

En som har den nederländska frimärksfirman Postbeeld till upphov är
http://www.freestampcatalogue.com
där frimärkspriserna, ”katalogvärdena” är firmans försäljningspriser. Här tillämpas egna katalognummer, men nummer från de stora katalogerna anges ofta. Katalogen verkar mycket fyllig, från år 1920 till de nyaste utgåvorna och omfattar hela världen, dock inte de värsta agenturländerna med sina omfattande oseriösa utgåvor. En lista över 300 olika motivområden verkar spännande. En titt på ett eget tidigare samlingsområde, orkidéer, visar att många av Sveriges orkidéfrimärken saknas. Endast de två orkidéserierna från 1982 resp. 1999 är nämligen listade; de som förekommer i en serie med andra växter eller som sidomotiv har missats. Här finns onekligen en uppgift för den intresserade att hjälpa till.
Den som är intresserad av Nordens och Frankrikes utgåvor kan studera
http://www.gpfs-online.org/
som ges ut av den franska studiegruppen Groupement Philatélique France Scandinavie. Katalogerna för de olika nordiska länderna omfattar äldre utgåvor med bra bilder. De senare årens utgåvor saknas i skrivande stund; Sverige fram till och med 1969 medan Åland är mer uppdaterat. Varianter blir redovisade och prissatta. Dessutom redovisas portosatser. Nyttan för en motivsamlare av denna katalog måste dock bedömas som tämligen begränsad.

En tyskspråkig katalog som säger sig ha ambitioner att bli heltäckande är
http://www.philadb.com
men dit är det lång väg. Vissa länder, vissa perioder finns registrerade och främst då äldre Tyskland med redovisning av en hel del varianter samt även vissa årgångar av Danmark, Slovenien och några andra länder. Underlaget är för litet för att sökfunktionen ska ge något egentligt användbart för en motivist. Denna katalog nämns här enbart för att visa att den uppmärksammats.

En katalog som hunnit betydligt längre är brittiska
www.stampsoftheworld.co.uk som växer för varje dag. Just nu omfattar den 257 000 sidor. Även här finns motivlistor som nog måste anses vara mer ambitiösa än vad de verkligen ger. Än så länge måste tilläggas. Jag hittar t.ex. inte Sveriges ugglefrimärken med sökordet ”Owls”. Ett tecken på vittgående ambitioner är att man även vill visa stämplar från världens alla postanstalter. För Sverige finns en lång lista med postanstaltsnamn, men de flesta orterna saknar än så länge stämpelbilder. I sann anglosaxisk anda har man struntat i våra å, ä och ö så tolkningen av ortnamnen kan vara en roande lek. Vad döljer sig bakom Oxaback, Raggard, Vinkol och Radom? Bifogade kartor visar läget för orten och rättstavat, så klarhet erhålls i vad det gäller. Här kan onekligen Sveriges ortstämpelsamlare göra en stor insats för att göra litet reklam för detta samlingsområde.
Dessutom vill man att visa exponat, ”exhibits”. Här finns bl.a. ett par riktigt trevliga motivexponat om jakt och fiske resp. fasaner som kan vara värt att studera för den som har fåglar i åtanke.

Mest utvecklingsbar i denna bukett av gratis frimärkskataloger på nätet verkar vara
http://www.stampworld.com
som säger sig vara störst i branschen. Den har nu tre år på nacken och det är beundransvärt hur mycket som åstadkommits med ideell krafter.
Katalogen finns på många språk, inklusive svenska. Efter ett antal klick på sajten, då du ser dig omkring, blir du uppmanad att registrera dig för att få fortsätta så ha gärna ett användarnamn och lösenord i tankarna. Registreringen är gratis. Det lönar sig verkligen att ha denna katalog tillgänglig! Mer än 500 000 frimärken i färgbild och förbluffande aktuell med nya frimärksutgåvor men hur komplett för alla frimärksländer den är kan jag inte bedöma. Beskrivningarna av frimärkena saknas nästan helt så sökningar efter ett motiv ger nästan ingenting. Hur mer exakta översättningar av kommande(?) motivbeskrivningar klaras av är en intressant fråga.
Sajten kan karakteriseras som ett frimärksfacebook med möjligheter till kontakter med andra likasinnade och till köp och försäljning av frimärken. Detta sker mellan registrerade medlemmar så katalogarrangören är inte inblandad. Köp är fria men säljare ska registrera sig som sådana och betala en avgift. Det finns länkar till frimärksklubbar över hela världen och till evenemang som utställningar och frimärksmässor.

En frimärkskatalog kan betecknas som databas, och om något inte finns i en databas går det heller inte att hitta. Det är definitivt enklare att raljera om vad som saknas, än att visa på vad som är bra. De stora katalogerna har börjat som enkla försäljningslistor någon gång på tidig frimärkstid och de har haft kommersiella orsaker att växa i storlek och kompletthet i takt med årens frimärksutgivning. När det gäller dessa internetkataloger ska vi nog respektera de ambitioner som utgivarna visar; de har inte haft möjligheten att starta från 1840, år noll när det gäller frimärken. Full av beundran för dessa nördars iver, arbetslust och intresse inser jag att de behöver all hjälp de kan få och det är fritt fram att hjälpa till. Har du något du kan bidra med, hjälp gärna till.

Tilläggas bör att de traditionella tryckta frimärkskatalogerna har internetversioner men de kostar sina modiga slantar att prenumerera på. Som medlem i Förbundet har du litet rabatt på Michel Online, som, än så länge, är klart överlägsen dessa gratis internetkataloger när det gäller sökmöjligheter. De traditionella katalogerna kan ha kampanjer med fri tillgång under en begränsad period och då gäller det även att passa på att utnyttja förmånen.

/Sten-Anders Smeds

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.