Motivsamlaren nr 49

Ur innehållet:
Östgötska grodor nästvackrast i Europa 2021.
Posteurop, samarbetsorganet för europeiska postoperatörer, arrangerar varje år en tävling om det vackraste Europafrimärket. Temat för 2021 var utrotningshotade arter och Ålands frimärke fick en hedrande andraplats i omröstningen, efter vinnande Polen och med Ukraina på tredje plats. Det åländska frimärket föreställer en hona och en hane av den fridlysta åkergrodan (Rana arvalis), konstnär är Bo Lundwall från Hultsfred.

Han berättar om åkergrodorna. ”Jag satt två vårdagar vid en sjö i Tinnerö eklandskap nära Linköping och studerade grodorna under lektiden och gjorde många skisser att ha som referensmaterial. Det var säkert över 100 grodor och de lät mycket, men de var också otroligt skygga. Minsta rörelse från mig så gömde de sig under vattnet.”

Dessutom om frimärket ”Kalmarunionen 600 år” från 1997. Sveriges kanske mest innehållsrika frimärke har anknytning till Kalmar, Roskilde, Pommern, Budapest, Venedig, Rhodos, Jerusalem, Orkneyöarna, Lund, Uppsala, Oslo, Varberg, Skara, Åbo, Skene, Västerbotten, Fjäre härad, Växjö, Västerås, Korsholm, Ösmo, Tyresö, Ystad, m.m. Förstadagsstämpel med anknytning till Lucca i Italien, Roskilde och Uppsala.

Samt om flottning, kompositören Stenhammar, tjänstepost i Frankrike, fartygskonstruktören af Chapman och slaget vid Svensksund 1790, Göteborgshumor på stämplar, fabeldjuret gripen i Sveriges heraldik.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.